Amateur Theatrics, 16. kapitola

Tak vás tedy po nějakých těch osobních výlevech znovu vítám u něčeho, co se dá číst. Snad. Minule jsem velmi decentně naznačila (ehm), že patnáctou kapitolou končí roztomilá část celé povídky a že od šestnácté to půjde z kopce. Ovšem nikoli s kvalitou! 

V minulém díle Loki ukázal, že se umí proměnit v holku. Taky se lehce přepracoval, tudíž to šli s Clintem vyřešit přívalem cukru. Tlak na malého mága se přitom ještě navýší, jelikož Coulson už toho má po krk a rád by viděl, jak se tahle situace hne lepším směrem. Není divu, držel se dosud obstojně, a kdo to dokáže, když má Furyho za zadkem?

Thor je stále mimo provoz. Ale je v pohodě. Spí. Malého Lokiho pronásleduje to samé, co toho dospělého. Clint měkne a měkne. A Tonymu chybí pták.

Mimochodem, ty vulgarismy k tomu prostě patří, a to i v této kapitole. Tak se nedělejte, jen pohoršeně mlaskněte a čtěte dál. Loki nic z toho neslyšel, a co slyšel, to pochopil po svém.

-----

Bohužel, přestože jídlo (a nějaký ten cukr navíc) Lokiho rychle postavil znovu na nohy, to odpoledne jakýsi robot vyloupil banku a připravil tak hrdinům jiný program. Hawkeye a Iron Man, jakožto jediní dva členové Avengers schopni práce, byli povoláni, aby se s tím nějak vypořádali. Nebyl to kdovíjak těžký boj, Clint pouze z dálky kryl Tonymu záda, když to bylo třeba, ale úklid toho nepořádku vypadal na podstatně delší dobu a zrovna Steve vždycky bojoval za to, aby se Avengers takových úkolů zhostili alespoň částečně. Nejspíš protože je to jednoduše správná věc a zlepšuje to jejich vztahy s místními muži zákona.

Když se konečně dostali zpátky do sídla, obvyklá doba, kdy se Loki odebíral na kutě, byla příliš blízko na to, aby si mohli troufnout na šílený magický kousek, takže Steve svolal poradu, aby se konečně nějak oficiálně rozhodlo, kdo bude uveden do původního stavu jako první a v jakém pořadí budou následovat ti ostatní. Jelikož se předpokládalo, že Loki bude mezi jednotlivými hrdiny potřebovat nějaký čas na oddych, zvrhla se tahle nevinná porada v nekonečnou debatu.

„Tony musí jít první,“ pravil Loki rozhodně. „Je relativně jednoduché změnit pohlaví a jakožto první subjekt mi tak pomůže se lépe přizpůsobit tomu stroji a jeho energii.“

„Dobře, fajn,“ řekl na to Coulson. Hlasoval pro to, aby šel jako první Steve, protože byl jejich ikona a oni se potřebovali na veřejnosti ukázat zase v tom normálním světle. „Tony Stark na akcionářské akci taky pomůže.“

Tony vyplázl jazyk. „Nejdu na akcionářskou akci kvůli Pepper, nepůjdu tam ani kvůli tobě.“

„A seš si jistej, že se chceš změnit zpátky?“ zeptal se Clint opatrně. „Myslel jsem, že se ti tenhle nový způsob… eh, poznávání světa… zamlouvá.“

„No to kurva ne,“ odvětil Tony. „Chybí mi můj pták a tyhle kozy by mi zprasily aerodynamiku mých obleků.“

Steve odtáhl ruce Lokimu z uší, nepřestávaje přitom na Starka zírat. „Neopakuj nic z toho, co tady Tony říká, Loki.“

„Vím, co jsou kozy,“ urazil se Loki. „Za kozu je označována hloupá žena. Nejsem malé dítě.“

„Stejně… to není hezké slovo,“ řekl Steve poněkud nejistě.

„Myslíš, že budeš schopný jako dalšího dát do pořádku kapitána Rogerse?“ zeptal se Coulson, jako vždy ani v nejmenším rozptýlen jejich stupidními debatami.

Loki přikývl. „Nejspíš ano. Vrátit Bruce a Natashu do jejich těl by mělo z hlediska snadnosti následovat jako druhé, jelikož je to pouze otázka zlomení magických pout, které je stále drží na tom místě. Je třeba povolit jejich vědomí, aby se vrátilo zpátky do své schránky. Ale jakmile se povede proměna Tonyho a já budu moci v mezičase věnovat pozornost tomuhle kouzlu, myslím, že by nebyl problém vyřešit i Steva.“

Coulson přikývl. „Pan Stark první, následuje kapitán Rogers.“

„A potom Thor?“ zeptal se Loki s nadějí v hlase.

Clint s Brucem a Stevem sebou provinile trhli, zatímco Coulsonův výraz ani nezakolísal. „Kdyby ti to nevadilo, rád bych dostal zpátky agentku Romanoff a doktora Bannera, než se přihodí další věc, která by mohla vyžadovat pozornost Avengers,“ řekl. „Ale potom můžeš probudit Thora.“

Loki poněkud zklamaně přikývl. „Chápu vaše důvody,“ odvětil. Všichni ostatní zase začali dýchat. Thor by nejspíš pochopil, jak je nutné pokračovat v téhle jsme-tu-všichni-kámoši šarádě, ale jestli ten chlap opravdu něčím nedokázal být, tak rozhodně nenápadným. Clint s Tonym se ho jednou pokusili naučit hrát poker a výsledek byl katastrofální.

Samozřejmě, Thor byl pravděpodobně ten nejlepší z nich pro to, aby rozhodl, co s Lokim dělat po návratu do jeho normálního věku a sociopatické povahy, ale ta nechutně praktická část Clintovi říkala, že nejrozumnějším řešením je nechat Lokiho spravit co nejvíce toho půjde, než tomu skutečně budou muset čelit. Možná kdyby ten přístroj potkala nějaká nešťastná nehoda, než se Loki stihne dostat zpátky do svého přítomného já? Ale to ne, Loki řekl, že bylo o dost jednodušší kouzlo vyzkoušet na sobě než na někom jiném. Nejspíš by ke své proměně ten stroj ani nepotřeboval, a v každém případě by to byla zas jenom ubohá taktika, jak to všechno jenom o trošku oddálit. Loki to nakonec zjistí – a to nejlepší, v co mohli doufat, bylo to, že se jim povede mít kontrolu nad tím, kdy se to stane a jak.

Clint se zamračil. To, že si musel vybrat nejlepší ze špatných možností, pro něj nebylo nové, rozhodně ne, když měl práci, kterou měl. Už cítil, jak se jeho mysl ohrazuje a připravuje, aby pro ni následky nebyly tolik bolestivé. Vážně se mu to nelíbilo.

Porada byla rozpuštěna. Loki Clinta následoval do kuchyně, a tam, zatímco si lukostřelec napouštěl sklenici vody, se mu opřel o nohu.

„Copak? Bojíš se?“

„Trošku,“ přiznal Loki tiše. „Já… si nepřeji… jsem dobrý mág, alespoň mi to tvrdili všichni mistrové, a už se sám učím i z asgardské knihovny, do které oni nemají přístup, ale stále… mám strach. Kdokoli ten přístroj stvořil, měl nevyzpytatelnou mysl. Bojím se, že ta moje není dost nevyzpytatelná.“

„Myslíš, že v tom může být nějaký háček nebo nějaká past?“ zamračil se Clint.

„Ne,“ odpověděl princ. „Ne. Jen se prostě… bojím.“

Clint mu prsty pročísl vlasy. Loki se do dotyku opřel. „Víš co, proč si nejdeš sednout do obýváku. Já nám zatím udělám horkou čokoládu.“ Možná už bylo pozdě na to, aby dítěti dával cukr, ale Loki ho spaloval až děsivě rychle, takže by to nemusel být takový problém. Loki pak na Steva může udělat psí oči, pokud bude mít kapitán námitky.

„Horkou čokoládu?“ zopakoval Loki zvědavě.

„Nikdy jsi to neměl? Tak to musíme napravit!“ usmál se na něj Clint. „Běž do obýváku. Hned tam budu.“

„Dobře.“

Když byl pryč, Bruce vyšel ze svého úkrytu ve tmě za ledničkou.

„Natasha je v tom těle o dost nenápadnější,“ poznamenal Clint.

„Taky je v něm schopná chodit na podpatcích, aniž by se zabila,“ souhlasil s ním doktor. „Potřebujeme nějaký plán.“

Clint si povzdychl. „Já vím.“

„Taky na to nechci ani myslet…“

Já vím. Heleď, až bude Loki spát, vezmem Steva-…“

Světlo zablikalo. Clint se zaškaredil. „Jestli Tony zase vyhodí světla, Coulson se-…“

„Je pořád v konferenční místnosti,“ skočil mu Bruce do řeči. „To není on.“

Blikání se zhoršilo. Praskla žárovka.

„Co to kruci?“

Popraskalo ještě pár dalších žárovek, až nakonec vypovědělo službu veškeré světlo. V šeru, které nastalo, Clint vzápětí spatřil jiskry tančící po zdech a podlaze. Zelené jiskry.

„Sakra,“ zhodnotil Bruce situaci. Rozběhli se do obýváku.

Clint tam doběhl jako první. Loki seděl na zemi zády opřený o gauč, kolem něj stále tmavší a tmavší zelená aura. Před ním ležel doktorův laptop přehrávající video.

„-…nejsi můj bratr!“ ozval se přes reproduktory Thorův umělý hlas, a jo, Clint si na tenhle boj vlastně vzpomínal. Bylo to zrovna výročí něčeho, o čem Thor odmítal mluvit. Loki začal dělat obvyklé problémy, a místo aby to Thor nechal být jako vždycky, tentokrát vybouchl. Jejich boj skončil remízou, když byli oba bohové rozzuření natolik, až nedovedli ani pořádně mířit a nahrazení škody začínalo být pro pojišťovnu nemožné.

Tony se prodral přes Clinta a Bruce a s prásknutím laptop zavřel, čímž ho i efektivně umlčel.

„Loki-…“

„Lhali jste,“ řekl Loki. „Nenávidí mě. Lhali jste.“

Clint si obešel gauč. „Kluku-…“

„Ne!“ utrhl se na něj princ. Už stál na nohou – Clint si nebyl jistý, kdy přesně to stihl, jelikož ho neviděl se jakkoli pohnout. „Lhali jste.“

Zelené jiskry se zvětšovaly. „Loki, potřebuju, aby ses uklidnil. Nech mě, ať ti to vysvětlím.“

„Ne!“ Cosi se roztříštilo. „Nesnáší mě! Řekli jste, že jsme přátelé! Všichni mě nenávidíte!“ Loki už se pomalu vznášel, ta tmavě zelená energie, která ho obklopovala, ho držela ve vzduchu v úrovni očí všech dospělých.

„Ne, Loki-…“

„Lhali jste mi!“

Prudký náraz energie je všechny odhodil dozadu. Clint narazil přímo do obývací stěny a padl k zemi společně se sprškou plastových úlomků a obalů od cédéček. Když se konečně dostal zpátky na nohy, Loki byl dávno pryč, střepy rozbitého skla a spálené místo v podlaze to jediné, co po něm zbylo.

-----

Share:
spacer

6 komentářů:

  1. Strasnej spad. Boli me to i za Lokiho. Ale smutek stranou, i kdyz to bylo mineno jinak, tahle cast vety se mi strasne zalibila a ja si ji precetla nekolikrat za sebou. Musela jsem. :3
    ,,...ale Loki ho spaloval až děsivě rychle /...ale Loki ho spaloval až děsivě rychle /...ale Loki ho spaloval až děsivě rychle..."
    Dobra, dobra. Jdu si schladit hlavu, az moc casto sleduju boy+boy. Pujdu se lecit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechoď se léčit! Přece nás tu nenecháš samotné. :D

      Vymazat
  2. Ne, ne, ne! To je to nejhorší, co se mohlo stát! Chudáček malá, že on na takový věci přijde vždycky tak blbě (ano, mluvím o momentu, kdy zjistil, že je Jotun). Na druhou stranu, Avengers mu nemohli říct pravdu. Nejen kvúli nim, ale hlavně kvůli němu. Protože by se pak rozpoutalo TOHLE. Chjo... Já vím, jednou to přijít muselo, ale... Tak brzy? I přes všechna varování jsem nebyla na něco takového připravená, plus ještě když ta kapitola začala celkem dobře.
    Asi tuším, kde je Loki. Jelikož je stále malé pískle, nebude se sám toulat po New Yorku a na Asgard ani nikam jinam se nedostane, takže bude u Thora v nemocnici, ležet u něj na posteli a schoulený do klubíčka plakat. Úplně tu hromádku neštěstí vidím. "Pojď ke mně, chuďátko malé. Neboj, všechno bude dobré. Thor tě měl vždycky rád a vždycky bude, i když říká, že ne a že ti nevěří, i tak na tebe spoléhá. Tak už se netrap. Vlastně teď můžeš všechno napravit. Můžeš v sobě najít odvahu se tomu všemu postavit. Jdi do toho! Já stojím za tebou!" *celou dobu ho objímám/mačkám v náručí a pusinkuju po čelíčku a tvářičkách*
    Omlouvám se za delší neaktivitu tady dole, třeba se to teď zlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loki je asi proklet celoživotním objevováním ohavných lží. :D Neaktivita odpuštěna, já sama nejsem zářným příkladem. :D

      Vymazat
  3. Až příliš často je mou jedinou reakcí na novou kapitolu hlasitý kvil... a tentokrát prokládaný průběžným vytím. To jen abyste věděli, co se to z dáli nese. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z dáli? Prý z dáli! :D Ne že bych to snad přála těm, co jsou ti blíž, ale těší mě to. :D

      Vymazat